Oravský hrad v celej svojej kráse

Oravský hrad v celej svojej kráse

Zachovalý rozsiahly hrad sa týči na strmom vápencovom brale priamo nad obcou Oravský podzámok vo výške 112 m nad hladinou rieky Orava. Hrad je národnou kultúrnou pamiatkou. Oravský hrad, kedysi sídlo Oravskej župy, vznikol v 13.-tom storočí na mieste staršieho osídlenia pochádzajúceho asi z rozhrania letopočtov.

Oravský hrad sa tíči nad riekou Oravou

Prvá písomná historická zmienka pochádza z roku 1267, kedy bol kráľovským majetkom. Postupne menil majiteľov. O dnešný vzhľad sa postarali Thurzovci, ktorých stavebná obnova hrad zaradila medzi významné stavby renesančného obdobia. V roku 1800 hrad vyhorel a bol veľmi poškodený. Čoskoro však bolo postarané o jeho konzerváciu a obnovu, pričom Pálffyovci (poslední majitelia) sa pokúsili o čiastočnú romantickú úpravu. Posledná a najvýznamnejšia komplexná obnova hradu sa uskutočnila až v rokoch 1953 – 1968. Interiér budov sa zachoval z čias gotiky, renesancie a romantizmu. Najzachovalejší je interiér kaplnky so zariadením z roku 1752.

Nádvorie Oravského hradu

Dnešný vzhľad budov vznikol v období renesancie v druhej polovici 16. storočia. Charakterizujú ho grafitové fasády, iluzívne naznačujúce trámové alebo kamenné stavby s bosovanými nárožiami a kvádrovaním na priečeliach. Hradné budovy sa sústreďujú do komplexov dolného, stredného a horného hradu s palácmi, opevnením, vežami, baštami, vstupnými bránami, kazematmi a kaplnkou. Z terasy na prvom nádvorí, z oblokov a balkónov vyšších poschodí, ale hlavne z najvyššej časti hradu – citadely (kam vedie 880 schodov) je jedinečný výhľad na údolie Oravy s pozadím Roháčov.

Oravský hrad každoročne priťahuje tisícky turistov pre svojú bohatú históriu, krásnu okolitú scenériu Oravy v pozadí s Roháčmi alebo rieku Oravu ktorá sa plazí pod hradným múrom a obmýva bralá hradu. Počas letnej aj zimnej sezóny sú pre návštevníkov prichystané rôzne zábavné podujatia ako je napr. počas leta nočná prehliadka Oravského hradu, Tajomný hrad – večerná prehliadka hradom pre deti, oživená o strašidielka, Porážka Pikovho povstania – historická poprava Gašpara Pika a 8 richtárov, Dracula počas zimy Vianoce na hrade taktiež nesmie chybať Mikuláš. Prídte ešte dnes navštíviť oravský hrad a objavovať krásy Oravy a Západných Tatier, Roháčov.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 + = 18